Lär dig tapetsera - Enkla steg för steg

Tapetsera är enkelt! Men första gången kan det kännas nervöst och svårt.

Vår enkla guide hjälper dig med tips och tricks för hur du bäst lyckas med din första tapetsering.


1. Innan du börjar tapetsera

Innan det är dags att tapetsera måste vi först planera lite. Hur ser vår vägg ut? Vad är det för typ av underlag vi ska sätta tapeten emot? Vad behöver vi mer förbereda inför vår tapetsering?

Här följer de vanligaste underlag och förberedelserna du behöver tänka på.

Tapet på målat

För att förbereda en målad vägg för tapetsering, börja med att tvätta väggen noggrant med målartvätt för att avlägsna all smuts och fett. Därefter spacklar du hål och ojämnheter och slipar ytan slät. Det är viktigt att använda en primer efter detta för att skapa en optimal yta för tapetlimmet att fästa på​.

Tapet på tapet

Om du ska tapetsera på en befintlig tapet, måste du först kontrollera att den gamla tapeten sitter fast ordentligt och inte lossnar. Tvätta sedan tapeten för att avlägsna damm och smuts. Om tapeten har en struktur, slipa den för att få en jämn yta och använd en primer vid behov för att säkerställa att den nya tapeten fäster ordentligt.

Tapet på gips

Förbered gipsskivor genom att se till att de är torra och dammfria. Spackla och slipa alla skarvar och skruvhål tills ytan är jämn och slät. Applicera därefter en primer på gipsskivorna för att förbättra tapetens vidhäftning och förhindra att limmet absorberas för snabbt, vilket kan försämra resultatet​.

Förbereda golvet och lister

Börja med att lägga ut täckpapp eller skyddsplast på golvet. Detta skyddar golvet från spill av tapetklister och andra material som kan falla under arbetets gång. Se till att täckmaterialet ligger stadigt och täcker hela golvytan, särskilt vid kanterna nära väggarna där tapetklistret kan droppa ner.


2. Vilka verktyg behövs vid tapetsering?

Tapetlim

När du väljer tapetlim, är det viktigt att anpassa valet till typen av tapet du ska sätta upp. Vid uppsättning av Non-Woven tapeter rekommenderas det att tapetklister appliceras direkt på väggen. Detta underlättar justering och placering av tapeten tack vare limmets snabba och starka grepp. För papperstapeter används ofta ett färdigblandat lim som bör appliceras jämnt på baksidan av våden. Låt klistret absorberas en stund innan tapeten monteras för att uppnå en jämn och bubbelfri yta. För bästa resultat, följ anvisningarna på limmets förpackning och applicera rikligt med lim för att säkerställa att tapeten fäster ordentligt.

Vi erbjuder ett pulverlim från Botox, som blandas med vatten för att få rätt konsistens. Pulverlim har flera fördelar: det är lätt att förvara och har lång hållbarhet, vilket gör det praktiskt för både små och stora projekt. Dessutom kan du blanda exakt den mängd du behöver, vilket minimerar spill. Pulverlim ger också en stark och hållbar fästförmåga, vilket säkerställer att tapeten sitter på plats under lång tid

Tapetseringsverktyg

  • Tapetkniv (Tapetsax eller skärkniv)
    Används för att skära tapetvåder till rätt längd och för att trimma överflödig tapet längs kanter och hörn. Tapetknivar är ofta utrustade med utbytbara blad för att säkerställa skarpa snitt.
  • Tapetborste
    En bred borste med mjuka borst, används för att jämna ut tapeten och pressa bort luftbubblor efter att tapeten har applicerats på väggen. Detta hjälper till att få en jämn yta utan veck eller blåsor.
  • Tapetverktyg (Tapetspatel)
    En bred och platt plast- eller metallspatel som används för att pressa tapeten jämnt mot väggen, särskilt vid kanter, hörn och runt dörrar eller fönster. Det hjälper också till att ta bort överflödigt lim.
  • Sömsrulle (tapetskarvrulle)
    En liten rulle som används för att trycka till sömmarna mellan tapetvåder, vilket säkerställer att de ligger tätt och snyggt ihop utan synliga skarvar.
  • Tapetklisterborste (roller)
    Används för att applicera tapetklister på tapeten eller direkt på väggen beroende på tapettyp. En bred borste eller roller hjälper till att sprida ut klistret jämnt över ytan.
  • Tapetbord
    Ett hopfällbart bord där tapeten kan rullas ut och skäras till rätt längd. Används också som arbetsyta för att applicera tapetklister på tapeten.
  • Vattenpass
    Ett verktyg som används för att säkerställa att den första tapetvåden sätts upp lodrätt. Detta är avgörande för att undvika att efterföljande våder hamnar snett.
  • Tapetsvamp (trasa)
    Används för att torka bort överflödigt lim från tapeten och väggen efter att tapeten har applicerats. En fuktig svamp hjälper också till att jämna ut mindre bubblor.
  • Måttstock eller måttband
    Används för att mäta vägghöjd, tapetvådernas längd, och för att säkerställa att mönsterpassningen blir korrekt.

3. Hur du tapetserar din första vägg

Planera den första våden

Start och avslut

Beroende på om du ska tapetsera ett helt rum eller bara några av rummets väggar, kommer du att börja på olika sätt. Om du tapetserar ett helt rum är det vanligt att tapeten inte går jämnt ut runt hela rummet. Välj därför en plats att börja på som gör att eventuell bristande mönsterpassning blir så lite synlig som möjligt, exempelvis ovanför en dörr eller i ett mindre synligt hörn. Detta bedömer du bäst själv. Tapetsera sedan våd efter våd och behåll hela bredden intakt på varje våd, även vid hörn eller andra hinder som kan uppstå.

Lodrätt linje

Se till att den första våden hänger helt lodrätt, eftersom detta påverkar hur resten av våderna kommer att sitta. Använd ett vattenpass eller en lodlinje för att markera en lodrät linje på väggen innan du fäster våden.

Markering

Mät bredden på tapetrullen och gör en markering på väggen där våden ska börja. Använd helst en blyertspenna, eftersom bläck kan synas genom tapeten.

Jämnt lager lim

Eftersom alla Linlavas tapeter är non-woven-tapeter appliceras limmet direkt på väggen med en tapetklisterborste. Se till att det är ett jämnt lager så att tapeten fäster ordentligt utan att bubbla sig.

Fästa våden

När du sätter upp den första våden, se till att den placeras kant i kant med markeringen och att den hänger rakt. Fäst tapeten lättare överst och justera den tills den är perfekt lodrätt.

Dags att börja tapetsera

  1. Skär våden till hyfsat rätt längd,  lämna några extra centimeter upptill och nedtill för justeringar så inte mönstret skärs ursynk. Detta kan ske om för mycket av tapeten skärs bort i nedre eller övre kant.
  2. Applicera limmet direkt på väggen. Se till att limmet är jämnt fördelad över hela ytan där våden ska sitta. Använd en tapetklisterborste för att sprida ut limmet.
  3. Placera våden mot väggen, börja från toppen och arbeta nedåt. Justera våden så att den hänger rakt, kant i kant med föregående våd.
  4. Använd en tapetspatel eller en tapetborste för att släta ut våden, börja från mitten och arbeta utåt. Detta hjälper till att pressa ut luftbubblor och säkerställa att tapeten sitter jämnt.
  5. Använd en vass tapetkniv för att skära bort överflödig tapet vid tak och golv.

4. Tips och tricks för att tapetsera hörn, lister, tak och element

Tapetsera hörn

  • Hörn är sällan raka. Var noga med att använda lod för att få tapeten rak, snarare än att lita på att hörnet är rätt.
  • Prioritera alltid att mönstret stämmer, även om det innebär att tapeten inte går exakt hela vägen till hörnet.
  • Se till att hörnen är så släta som möjligt för att undvika att tapeten veckar sig.
  • Om du skär i våden bryts mönstret och det blir svårare att få ett bra resultat mönstermässigt. Försök alltid att så långt som möjligt alltid bibehålla vådens fulla bredd.

Tapetsera vid list och stukatur

Tryck in tapeten ordentligt mot listen eller stukaturen och använd en vass tapetkniv för att skära bort överskottet. Arbeta försiktigt så att du inte skadar tapeten eller listen. Om du behöver, använd en liten pensel för att applicera extra lim där tapeten möter listen eller stukaturen, så att kanterna sitter tätt.

Tapetsera sluttande tak

För att tapetsera vid ett sluttande tak, börja med att tapetsera väggarna upp till den punkt där taket börjar luta. Mät sedan och anpassa våderna för att passa det sluttande området. Var särskilt noggrann med mönsterpassningen, särskilt om taket är ojämnt. Fäst tapeten från toppen av lutningen och arbeta dig nedåt, se till att den hänger rakt och att inga bubblor bildas. Om du tapetserar med ett mönster från Linlava där repetitionen av grundmönstret är större än vådbredden (50 cm), är det viktigt att notera att justeringar i höjdled mellan våder inte är möjliga. Därför måste startpunkten för varje våd alltid vara densamma.

Tapetsera kring element

När du arbetar kring element med mönstrade tapeter, är det viktigt att inte skära i våderna så vådernas totala bredd ändras. Istället kan du använda hela våder och försiktigt anpassa dem runt rören och bakom elementet. Se till att mönstret bibehålls intakt genom hela processen. Använd en liten pensel för att applicera extra lim bakom elementet där det behövs för att säkerställa att tapeten sitter ordentligt utan att mönstret förstörs.


5. Viktigt att veta om våra repetitiva mönstertapeter

Våra tapeter med repetitiva mönster är unika genom att de är repetitiva men samtidigt oändligt varierande. Detta innebär att mönsteranpassning för vissa mönster fungerar som för en fototapet, detta sker när mönsterfigurerna är större än vådernas bredd. I sådana fall måste varje våd passas in exakt för att skapa ett enhetligt resultat, precis som vid uppsättning av en fototapet. För mindre repetitiva mönster kan våderna justeras i steg om 50 cm i höjd, vilket ger större flexibilitet, exempelvis vid snedtak, fönster eller andra hinder.